google.com, pub-7062781438792579, DIRECT, f08c47fec0942fa0

24 Aralık 2011 Cumartesi

Hamilelik döneminde uyku problemleri

Bayanlar, hamilelik dönemi içerisinde sağlıklı beslenme yanında, vücut dinlenmesinede dikkat edilmesi gerekmektedir. Günlük yaşam içerisinde mutlak suretle uyku uyuyarak, vücut dinlenmesi sağlanmalı ve sağlık durumu buna bağlı olarak korunmalıdır. Peki bu dönem içerisinde uyku problemi çekmek istemeyenlerin yapmaları gerekenler nelerdir? Sizlerde bu konuda sıkıntı içindeyseniz, sizler için hazırladığımız makalemizi okumalısınız.
Hamilelerin vücudu sürekli değişimlere ve değişen dengelerin etkisine maruz kalır ve bir yandan annedeki hormonal değişiklikler, bir yandan bebek ve rahim büyümesine bağlı şekil değişiklikleri ve organ sistemlerindeki daha çok yük artması ile giden değişiklikler , bir yandan da ruhsal değişiklikler uyku ritmini etkiler. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki gebelerin % 70-80 inde özellikle son aylarda olmak üzere uyku problemleri ortaya çıkmaktadır. Gebeliğin başlarında progesteron hormonunun etkisi ile gebe sürekli uykuya meyilli ve uyku durumunda olabilir. Ancak bu dönemde gebelik ve anne olma ile ilgili kaygıları var ise uykusuzluk çekebilir. Vücutta su toplanması, hormonal etkiler ile solunum yollarında ödeme bağlı özellikle burun tıkanıklığı ve daralma, kan miktarının artması ile kalp atım sayısında artma, sindirimin zorlanması, hazımsızlık, kabızlık, gaz ve reflü ortaya çıkabilir.
Gebelik döneminde çeşitli uyku sorunları oluşabilir: Kötü rüya veya kabus görme, uykuya dalamama, adale krampları, nefes darlığı ve çarpıntı, idrar torba kapasitesinin azalmasıve böbreklerden fazla idrar yapılmasına bağlı gece idrar ihtiyacı, kilo artışı ve şekil değişikliklerine bağlı olarak pozisyon değiştirmede zorluk, bel ve sırt ağrıları, doğum ve bebek için endişelenme, sinirlilik gibi nedenler özellikle son üç ayda ya da doğuma yakın ciddi uykusuzluk problemi oluşturabilir.
Gebelik esnasında uykusuzluk probleminin sadece gebelikte oluşan değişikliklere bağlı olup olmadığı çok iyi değerlendirilmelidir. Bilinmesi gerekli olan rezervleri sınırlı gebelerde sistemik hastalıklar uyku bozuklukları şeklinde belirti verebilir. Bunlar arasında : kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, kansızlık, guatr v.b sayılabilir.
Yeterli ve dengeli beslenin, kansızlık v.b. sorun var ise hekiminiz ile görüşerek bu problemleri çözün. Kalsiyumdan zengin beslenin.
Yatağa alışkın olduğunuz saatte gidin ve uykuya alışık olduğunuz saati değiştirmeyin.
Akşam yemeklerinde yenilen yiyeceklere çok dikkat edilmesi ve hafif yemeklerin tercih edilmesi gerekiyor. Özellikle gece yatmadan evvel ağır yememek, mide bulantısı ve yanması şikâyetleriyle bölünen uykuyu düzene sokabilir. Bulantınız varsa ve bu bulantı sizi uykudan uyandırıyorsa yatmadan hemen önce kraker türü besinler yiyebilirsiniz. Gece idrara kalkma sayısının azaltılnması için öğleden sonraları,akşam ve uyku öncesinde çok su içilmemesi ve fazla çay, kahve ve kola tüketilmemesi hamilelerin uyumasına yardımcı olabilir. Ancak gün içinde yeterli sıvı almaya özen gösterin.
Uykudan önce rahatlatacak bir şeyler yapın. Bir bardak ılık süt içilmesi ya da ılık bir duş almak olabilir. Düzenli olarak yürüyün, yüzün ve egzersiz yapın ancak yatmaya yakın zamanlar egzersiz yapmayın. En rahat uyuduğunuz uyku pozisyonunu seçin, sırt üstü yatmak uygun değildir, tercihen sol yana yatabilirsiniz, başınızın altına gerekir ise ek yastık , vücuda destek amaçlı yastıklar kullanılabilir. Rahat yatabilmek için dizler arasına ince yastık ya da rulo battaniye konulabilir.
Geceleri bacak krampları ile uyanıyorsanız yatmadan önce iyice gerinin. Doktorunuz size magnezyum. Önerebilir. Eğer gece uyanırsanız ya da uykuya dalamaz iseniz kendinizi zorlamayın. Müzik dinleyin, kitap okumak gibi uykunuzu dağıtmayacak işler yapabilirsiniz. Televizyon seyredin. Hoşunuza giden ve sizi rahatlatan bir şeyler yapın. Ve unutmayın ki bu sorun büyük olasılıkla doğumla birlikte bitecek, endişelenmeniz yersizdir.


EmojilerEmojiler

Bu sitenin içeriği yazarın özgün paylaşımlarından ve muhtelif sitelerden derlenen alıntılardan ibarettir.