google.com, pub-7062781438792579, DIRECT, f08c47fec0942fa0

31 Mart 2012 Cumartesi

2012 bahar beslenmesi bunlara dikkat

Bahar beslenmesi
Havanın ısınmasıyla önümüzdeki günlerde dışarıda uzun kahvaltılar, yemekler, piknikler ve davetler hayatımızda daha çok yer alacak. Hepimizin bildiği ama nedense unuttuğu, yemek yemekle ilgili bazı püf noktaları yeniden hatırlatmak istedim
Dr. Hasan İnsel 
 
* Hücrelerinizi  serbest radikallerin harabiyetinden korumak, yani kısaca yaşlanmayı yavaşlatmak ve sağlığımızı korumak için, her gün yeterince sebze ve meyve  yemeyi unutmayın.
 
* Sebzeleri mümkün olduğu ölçüde  çiğ ve az pişmiş olarak tüketin. Çiğ ve taze  olanların anti-oksidan düzeyleri daha yüksek.  Çok pişirmek, anti-oksidan değerlerini yok eder.
 
* Hayvansal yağlar yerine sıvı yağları kullanın. Zeytinyağını daha sık tercih edin. Katı yağla yapılmasına alışılmış yiyeceklerin, kısa bir alışkanlıktan sonra zeytinyağla da çok güzel olabildiğini göreceksiniz.
 
* Etlerin yağını, tavuğun derisini pişirmeden önce  çıkartın. Kırmızı et yerine balık ve tavuğu tercih edin. Haftada en az 1-2  kez balık yiyin.
 
* Şeker kullanımını önce yarıya, sonra dörtte bire  indirin. Bazı tatlıların zaman içinde şekerini  azaltın, tadını vanilya veya tarçınla verin.
 
* Bir bütün yumurta yerine iki yumurtanın beyazını yiyin. Üç yumurtalı omleti, bir tam yumurta ve dört yumurta akıyla yapın.
 
* Alıştığınız yiyeceklerin yerine başka yiyecekleri koymayı deneyin. Beyaz pirinç yerine esmer pirinç  veya bulgur tüketin. Çünkü esmer pirinç ve bulgur posa bakımından daha zengin.
 
* Lokantalarda yemeğinizi beklerken önünüze konan sıcak ekmeklerin iştah kabartıcı   kokularına karşı koyun. Bir başlarsanız farkında  olmadan birkaç dilim yiyebilirsiniz. İşin kötüsü,  ‘ekmekle ipin ucu kaçtı’ hissi, diğer yemeklerin de  sağlıksız seçilmesine neden olur.
 
* Koltukta otururken veya uzanırken bir şey  yememeye alışın, herhangi bir şeyi masaya oturarak yemeyi adet haline getirin. Yemek yerken televizyon seyretmeyin, telefonla konuşmayın, gazete ve  kitap okumayın.
 
* Lokmalarınızı iyice çiğneyin. Lokmalar arasında 10-15 saniye zaman geçirmeye çalışın. En azından çatalınızı masaya bırakın.
 
* Tabaktaki yemeğinizin renklerini görün, kokusunu duyun, her bir lokmanın tadına varın, ağzınızda biraz zaman geçirmesine izin verin.
 
* Yediklerinizin içinde gizli yağlar olduğunu unutmayın. Mesela bir poğaçanın veya kekin içinde bol miktarda yağ olduğunu gözünüzün önüne getirin.
 
* Yemeğe başlamadan önce neleri yiyeceğinizi planlayın. Dışarıda yemekteyseniz mönüyü  inceleyip plan yapın, size uyan yemekler bulamadıysanız, çoğu restoran küçük değişikliklerle yemeği istediğiniz şekle uydurabilir. Çok yağlı soslardan uzak durun.
 
* Ve hayatımızda önemli yeri olan, mangal keyfi... Unutmayın yanmış ette ve mangaldan yükselen, ateşe damlayan yanmış yağdan oluşan duman içinde kalan ette, kansorejen maddeler oluşur. Bu nedenle  etleri yakmamaya özen gösterin, içleri iyice pişene  kadar ateşten yüksekte tutarak, yanmadan ve duman içinde kalmadan pişmelerine özen gösterin.


EmojilerEmojiler

Bu sitenin içeriği yazarın özgün paylaşımlarından ve muhtelif sitelerden derlenen alıntılardan ibarettir.